۱۸ بهمن ۱۳۸۵، ۱۳:۳۰

/ کنفرانس خبری وزرای خارجه ایران و هند (مشروح) /

متکی: فعالیت‌های هسته‌ای زیر نظر آژانس ادامه دارد / موخرجی: قطعنامه 1737 فرصت حل مسالمت آمیز مسئله هسته‌ای را نمی بندد

متکی: فعالیت‌های هسته‌ای زیر نظر آژانس ادامه دارد / موخرجی: قطعنامه 1737 فرصت حل مسالمت آمیز مسئله هسته‌ای را نمی بندد

وزیر خارجه کشورمان با اشاره به ربوده شدن دبیر دوم سفارت ایران در عراق تاکید کرد : ما در ارتباط نزدیک با مقامات عراقی پیگیری وضعیت دیپلمات ربوده شده کشورمان هستیم.

به گزارش خبرنگار مهر منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان در این کنفرانس خبری مشترک با  "پراناب موخرجی" همتای هندی اش گفت:  سفر ایشان در چارچوب رایزنی های مستمر مقامات دو کشور در سطوح مختلف و به دعوت بنده انجام شده است.

وی با بیان اینکه مذاکراتی مثبت، مفید و سازنده را با وزیر خارجه هند داشته است افزود: در این مذاکرات بر لزوم تداوم گفتگوهای استراتژیک بین دو کشور بر اساس قالب های قبلی تاکید شد .

متکی ادامه داد: زمینه سازی برای سفر نخست وزیر هند به تهران و استفاده گسترده تر از ظرفیت های موجود دو کشور در حوزه های مختلف چون تجارت و سرمایه گذاری بخش های دیگری از مذاکرات صبح امروز ما بود .

وزیر خارجه همچنین روابط شش میلیاردی ایران و هند در عرصه تجارت و اقتصاد را روابطی رو به گسترش خواند و گفت: در آینده شاهد افزایش این مناسبات در عرصه های مختلف خواهیم بود.

وی همچنین با اشاره به اهمیت بحث انرژی در مناسبات ایران و هند، گفت:  جمهوری اسلامی ایران به عنوان شریک مطمئن هند از ایفای نقش در زمینه تامین انرژی کشورهای آسیای مرکزی خرسند است.

متکی در ادامه اظهار داشت: در جریان مذاکراتمان در خصوص تحولات منطقه ای گفتگو شد و هند در همین چارچوب ما را از آخرین وضعیت گفتگوها و مذاکراتی که در زمینه های همکاری های هسته ای این کشور و آمریکا مطلع ساخت و متقابلا در خصوص فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران  و مواضع کشورمان در این رابطه توضیحاتی به ایشان ارایه شد.

وزیر خارجه افزود:  در جریان این گفتگوها تاکید شده که مسئله هسته ای ایران باید در چارچوب گفتگوو مذاکره حل و فصل شود .

وی خاطرنشان کرد: طرفین در ارتباط با مسائل مربوط به عراق تاکیدداشتند که ثبات، امنیت و آرامش در عراق امری حیاتی است و همه باید برای تحقق آن کمک کنند؛ همچنین وزیر خارجه هند در جریان اجلاس کشورهای همسایه عراق که قرار است در عراق برگزار شود، قرار گرفت.

متکی ادامه داد: در جریان مذاکرات بر لزوم عدم تحمیل راهکار بیرونی به فلسطینی ها و گروههای مختلف لبنانی تاکید و ابراز امیدواری شد تا مسائل این کشورها بر اساس تفاهم و گفتگو حل و فصل گردد.

وزیر امورخارجه همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران باتوجه به نقش مهمی که برای هند در منطقه قائل است مشورت هایی را در زمینه مسائل مختلف منطقه ای از جمله موضوع افغانستان با وزیر خارجه این کشور انجام داد و نگرانی های مشترک و ضرورت کمک به دولت آقای کرزای در این چارچوب مورد تاکید قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه موضوع خط لوله صلح نیز دیگر محور مذاکراتش با وزیر خارجه هند بوده اظهار داشت: در اجلاس اخیر که بین قائم مقام وزرای نفت  سه کشور برگزار شد گام های خوبی برداشته شد و امیدواریم که گام های جدید سریعتر برداشته شود و در همین راستا اجلاس سه کشور ایران، هند و پاکستان به زودی در تهران برگزار گردد.

متکی در بخش دیگری از کنفرانس خبری در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا به همراه دکتر لاریجانی ، دبیر شورای عالی امنیت ملی در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت خواهد کرد؟ گفت: این اجلاس های سیاسی ، منطقه ای و بین المللی فرصت های مناسبی را برای طرح  دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در تمام این زمینه ها می باشد.

وزیر خارجه ، شرکت کشورمان در سالهای گذشته در چنین کنفرانس هایی را مورد اشاره قرار دادو افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره در سال های گذشته در اجلاس مونیخ شرکت کرده و امسال این حضور ارتقاء داشته شده است .

وی ادامه داد: بنده البته در اجلاس دیگری در موناکو (فرانسه) که آن هم پیرامون مسائل سیاسی و امنیتی است شرکت خواهم کرد.

متکی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر، در ارتباط با انتشار اخباری مبنی بر نصب دو آبشار دیگر سانتریفیوژ در تاسیسات غنی سازی نطنز اظهار داشت: فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران، زیر نظر بازرسان و دوربین های آژانس روند طبیعی خود را طی می کند.

وزیر خارجه با بیان اینکه ایران بر اساس حق قانونی اش در برخورداری از انرژی  صلح آمیز هسته ای فعالیت های هسته ای خود را ادامه خواهد داد، خاطرنشان کرد: قاعدتا اگر در هر مرحله ای نیاز به اعلام وجود داشته باشد یا از طریق سازمان انرژی اتمی و یا وزارت خارجه این عمل انجام خواهد شد. به هر صورت در حال حاضر فعالیت های قانونی ایرانی در حوزه هسته ای ادامه دارد.

وی در پاسخ به سئوال دیگری در ارتباط با  ربوده شدن دبیر دوم سفارت ایران در عراق افزود: طبیعی است که ربایش های اخیر در عراق یکی از نگرانی های اساسی مربوط به این کشور است؛ متاسفانه سه روز پیش یکی از دیپلمات های جمهوری اسلامی توسط افراد ناشناسی که البته به لباس و خودرو پلیس منطقه ای مجهز بودند ربوده شده است.

متکی ادامه داد: در جریان این اقدام ، پلیس منطقه ای با این مجموعه تروریستی رباینده درگیر می شود وی یکی از این افراد کشته و سه تن دیگر آنها بازداشت می گردد؛ به هر صورت ما در ارتباط نزدیک با مقامات عراقی پیگیر وضعیت دیپلمات ربوده شده کشورمان هستیم.

وزیر خارجه درباره زمان برگزاری اجلاس مشترک هند ، پاکستان و ایران در خصوص خط لوله صلح در تهران نیز گفت: درباره سفر آقای "سینک" در ایران دو ظرفیت مطرح است؛ یکی بحث سفر دو جانبه ایشان به تهران و مذاکره پیرامون تمام حوزه های مربوط به روابط دو کشور است که در برنامه هماهنگی قرار دارد.

وی در ادامه اظهار داشت: نکته دیگر که در گفتگوهای دو جانبه آقای احمدی نژاد با ایشان به صورت تلفنی ، حضوری در هاوانا و حتی در گفتگو با آقای مشرف مطرح شد اینکه کارشناسان حوزه خط لوله صلح هر چه زودتر با نهایی کردن مباحث زمینه این اجلاس سه جانبه را که تجلی دوستی و همکاری صمیمانه بین سه کشور است فراهم آورند.

متکی در پاسخ سئوال دیگری درباره طرح محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حل مسئله هسته ای  کشورمان و مسئله تحت عنوان "تایم اوت" که در این مطرح شده ، افزود: تعبیر تایم اوت معمولا اصطلاحی است که برای تنفس بازیکنان در مسابقات ورزشی استفاده می شود!

وزیر خارجه تصریح کرد: ما پیشتر اعلام کرده ایم که در گفتگو پیرامون این پرونده هیچ پیش شرطی را نمی پذیریم اما در عین حال هیچ محدودیتی را در موضوعات مورد مذاکره نداریم و همچنین  مذاکره را برای خود مذاکره می دانیم که نباید پیش شرطی برای آن قائل شد.

وی ادامه داد: فکر می کنیم که در این چارچوب تمام پیشنهادات و طرحهای مطرح شده درباره ایران می تواند در مذاکرات مورد تبادل نظر و تصمیم گیری نهایی قرار گیرد؛ ما دوبحث "تقویت رژیم عدم اشاعه" و "تعلیق" را داریم که به اذعان تمام طرف های این موضوع تقویت رژیم عدم اشاعه از اولویت بیشتری برخوردار است.

متکی نتیجه گرفت بنابراین فکر می کنیم اگر در قالب رژیم عدم اشاعه به چارچوب قابل قبولی به همراه اعتماد سازی برسیم  تعلیق فعالیت های قانونی ایران دیگر خیلی موضوعیتی نداشته باشد.

وزیر امورخارجه در ادامه این کنفرانس خبری در واکنش به اقدام اخیر رژیم صهیونیستی در تخریب بخش هایی از مسجد الاقصی، این اقدام را قویا محکوم کرد و گفت: دیروز در مذاکراتی که با مقامات کشور مغرب داشتم با توجه به استقرار کمیته قدس در این کشور از آنها خواسته شد تا اقداماتی را در این راستا صورت دهند .

وی همچنین اظهار داشت: این انتظار کاملا طبیعی است که دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی نیز اقدامات پیش گیرانه و شایسته ای را چه به عنوان ابتکار شخصی و چه تماس با کشورهای اسلامی ترتیب دهند .

متکی تاکید کرد: فکر می کنیم با فتنه هایی که امروزه علیه جهان اسلامی طراحی می شود باید با هوشیاری و دقت برخورد شود و بحث اختلافات در جوامع اسلامی که ریشه در طراحی های رژیم صهیونیستی ، آمریکا و انگلیس دارد.

وزیر امورخارجه افزود: هوشیاری رسانه ها و جوامع اسلامی و روشنفکران و دانشگاهیان می تواند این فتنه ها را خاموش کند.

وی همچنین در پاسخ به سئوالی دیگردرباره مذکرات ایران و هند در خصوص گاز LNG ادامه داد: صورت مسئله ساده است و آن اینکه هند به گاز نیازمند بوده و جمهوری اسلامی ایران هم با توجه به روابط دوستانه با این کشور خودرا متعهد به تامین این نیازمی داند؛ جزئیات در این خصوص به زودی نهایی و اجرایی خواهد شد.

 "پراناب موخرجی" وزیر خارجه هند نیز در این کنفرانس خبری هند و ایران را دو کشور با تمدن منطقه خواند و روابط تهران - دهلی را روابطی بر مبنای تمدن دیرین دو کشور برشمرد.

وی با اشاره به قرابت های ایران و هند در عرصه های مختلف فرهنگی و سوابق تمدنی سفر اخیر وزیر خارجه کشورمان در ماه نوامبر به هندوستان را مورد اشاره قرار داد و افزود: در ادامه آن سفر و در جریان بحث و تبادل نظر زمینه های گوناگون همکاری های دوجانبه را مورد بررسی قرار دادیم.

وزیرخارجه هند با اشاره به کمیسیون اقتصادی دو کشور ادامه داد: ما در جمع بندی مذاکرات در خصوص موضوعاتی چون سرمایه گذاری دو طرفه و مسائلی چون اخذ مالیات مضاعف، تجارت و مواردی از این دست تاکید کردیم.

موخرجی، همچنین با بیان اینکه در حال حاضر میزان تبادلات تجاری ایران و هند بیش از 6 میلیارد دلار است گفت: این رقم در حال رشد بوده و ارتباطات دو کشور در عرصه های اقتصادی از روندی مثبت و روبه رشد برخوردار است.

وی در ادامه درباره مذاکراتش با وزیر خارجه کشورمان اظهار داشت: درباره بحث انرژی و فرصت های مختلف شرکت های هندی در ایران بحث شد؛ همچنین موضوع اتخاذ ترتیبات بلند مدت استراتژیک مهمی بخصوص در رابطه با مسئله ال ان جی (LNG) مورد توافق قرار گرفت .

وزیر خارجه هند افزود: همچنین در باره مسئله هسته ای ایران بحث شد و ما در این خصوص معتقدیم که مشکل هسته ای ایران باید به صورت صلح آمیز و از طریق گفتگو و مذاکره حل و فصل شود.

موخرجی نقش آژانس بین المللی انرژی اتمی در پرونده هسته ای ایران را بسیار مهم خواند و بر لزوم نیل طرفین این مسئله بر راه حلی مبتنی بر گفتگو از طریق همکاری های نزدیک بین ایران و آژانس تاکید کرد.

این مقام هندی همچنین بر لزوم نمایش انعطاف بیشتر از سوی ایران و سایر طرفهای درگیری با مسئله هسته ای کشورمان تاکید کرد.

وی با اشاره به مذاکراتش با منوچهر متکی درباره مسائل منطقه ای افزود: کشور هند بر لزوم ایجاد صلح و امنیت در منطقه تاکید دارد و ما اهمیت ویژه ای را برای ایران به عنوان عامل اصلی صلح و ثبات در منطقه قائل هستیم .

وزیر خارجه هند ادامه داد: کشور هند به ایجاد تامین و حمل با ثبات انرژی و حل مشکلات هندیان ساکن در خلیج فارس اهمیت می دهد ضمن اینکه باید از همکاری های جمهوری اسلامی ایران برای اجرای پروژه های مشترک تشکر نماییم.

موخرجی، با بیان اینکه قرار است امروز با دکتر احمدی نژاد رئیس جمهور کشورمان ، آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و دکتر لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار کند تصریح کرد که روابط خوب ایران و هند نه تنها به نفع دو کشور خواهد بود بلکه کل منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر، مبنی بر اینکه در شرایط فعلی که با توجه به فشارهای آمریکا وبرخی کشورهای غربی پرونده ایران از آژانس خارج شده، راه از سرگیری مذاکرات و حل مسالمت آمیز این موضوع چیست؟ گفت: قطعنامه 1737 شورای امنیت سازمان ملل نیز بر نقش آژانس تاکید دارد و فرصت هایی را  برای ایران فراهم می کند تا این موضوع به صورت مسالمت آمیز حل و فصل گردد و من هم  همین پیشنهاد را دادم.

وزیر خارجه هند همچنین درباره آخرین وضعیت مذاکرات کشورش با ایران درباره خط لوله صلح اظهار داشت: پاکستان و ایران بر سر فرمول قیمت گذاری گاز موافقت کرده اند و به زودی هیاتی از پاکستانی به هند سفر می کند تا درباره این مسئله و ترتیبات دیگر آن مذاکراتی انجام شود  و به محض نهایی شدن تصمیمات مقتضی اعلام خواهد شد.

موخرجی، همچنین با تاکید بر تداوم روابط کشورش با جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: روابط دو کشور مستقل از روابط با هر کشور ثالثی بوده و این روابط ادامه خواهد یافت.

کد خبر 445082

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha